Ca să ajut freelancerii la început de drum sau pe cei care doresc să pornească în direcția asta profesională, am pornit o serie de articole în care explic, pe baza experienței mele de peste 6 ani ca freelancer, de ce majoritatea, dacă nu toate aceste frici sunt nefondate și pot fi depășite.

Așadar, am primit următoarea ”frică” de la unul dintre cititori:

Nu am curajul de a-mi înființa o firmă pt. a funcționa legal de teama taxelor.

Asta e o frică pe care am avut-o și eu. Chiar dacă nu mi-am făcut firmă din prima zi și am așteptat să mi se valideze totuși ideea, ulterior, când am început să cresc, mi-am făcut o întreprindere individuală (I.I.) care este aproape tot una cu un P.F.A., iar apoi când am crescut și mai mult, pentru a economisi mai mulți bani mi-am făcut un S.R.L.

Mai mult a durat să mă decid să deschid firma decât să o deschid efectiv. I.I.-ul cât și S.R.L.-ul au fost deschise în 3 zile – atât durează de la depunerea actelor până primești certificatul firmei.

Nu vreau să pun accent în acest articol pe ce acte ai nevoie pentru că sunt un milion de articole pe tema asta.

Ce vreau să îți spun e că treaba la I.I./PFA e mai simplă decât la S.R.L.

Avantaje PFA:

  • mai puține acte la înregistarea firmei și costuri mai reduse, deși au fost eliminate majoritatea taxelor
  • poți folosi banii imediat după ce i-ai încasat
  • nu ai nevoie neapărat de un contabil – poți învăța singur cum să depui o hârtie pe an la ANAF. Dacă chiar vrei un contabil, poți găsi undeva la 150 ron.

Dezavantaje PFA:

  • taxe mai mari la stat decât la SRL. Plătești impozit de 16%, pensia 475 lei (25% din 1900 lei) și sănătate 190 lei (10% din 190). Astea pot varia în funcție de forma I.I./PFA pe care o vei avea (la normă/sistem real).

Avantaje SRL:

  • impozit pe venit de 3% – comparativ cu 16%
  • nu plătesc pensie – doar dacă vreau să mă angajez în propria firmă
  • sănătatea se plătește 5% (dar maxim 2.280 lei / an) când retragi dividendele (din 2018 se poate trimestrial)

Dezavantaj SRL:

  • ai nevoie neapărat de un contabil – dar acesta se va ocupa de absolut tot, inclusiv depunere declarații ANAF.
  • nu ai acces imediat la banii – poți retrage banii trimestrial, după plata taxelor

Recomand să te informezi legat de chestiuni legate de cifre/procente pentru că se schimbă destul de des.

Dacă ai nevoie de contabil, cu lucrez cu conion.ro și plătesc 299 ron / lună ca SRL. Ca PFA/I.I. ar fi 150 ron / lună. Toate discuțiile cu ei se întâmplă pe mail, mă anunță cât am de plătit și îmi depun toate actele online, îmi explică orice am nevoie, inclusiv noutăți din legislație. Dacă te decizi să lucrezi cu ei spune-le că ai venit din partea mea și dacă ai orice întrebări scrie-mi și te ajut cu plăcere.

Ce ți-aș recomanda ca începător, e să îți faci un PFA/I.I. în sistem real pentru a plăti cât mai puține taxe. Dacă faci sub 1900 ron / lună nu va trebui să plătești pensia.

Deschiderea firmei nu e un proces greu, dar necesar pentru siguranța ta și chiar dacă poate n-o să fi de acord cu mine, pentru datoria ta față de societate. Toți trebuie să contribuim 🙂

Astfel o să te poți concentra pe creșterea veniturilor și o să îți iei de pe umeri orice posibile probleme.

Și încă ceva, ca freelanceri, mai devreme sau mai târziu toți ne deschidem o firmă pentru că acesta e parcursul normal și legal – asta pentru că am ales ca să nu fim angajați ca să se ocupe alții de detaliile astea administrative/fiscale.

Ca freelanceri ne luăm și această responsabilitate. La un moment dat o să îți fie oricum mai multă frică ca să nu îți deschizi firmă, decât să îți deschizi 🙂

La mulți bani!